Protez



Diş Protezi nedir?

Eksik bir organın yerini tutması, bir sakatlığı örtmesi için yapılan ve takılan yapay organ veya parçaya protez denir. Diş protezleri ise herhangi bir nedenden dolayı kaybedilen dişlerin fonksiyonel ya da estetik eksikliğini gidermek amacıyla hazırlanıp ağız içine uygulanan yapay dişlerdir. 

Diş Protez çeşitleri nelerdir?

Temel olarak hareketli ve sabit olmak üzere 2 tip protez vardır. Yapılacak olan protez tipine kişinin fizyolojik, sosyolojik ve ekonomik durumu göz önünde bulundurularak karar verilir.

Hareketli protezler nedir? Çeşitleri nelerdir? Ne zaman yapılır?

Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Diş eksikliğine göre 2’ye ayrılır:

Tam (Total Protezler):

Eğer hastanın tüm dişleri kaybedilmişse total (tam protez) yapılır. Bu tip protezlerde tutunmayı sağlayan tek şey diş çekimi sonrası geriye kalan damak dokusudur. Üst çenede bu tip protezlerin tutuculuğu çoğu zaman yeterlidir, hasta çok sıkıntı yaşamaz. Fakat alt çenede hem yeterli tutucu yüzeyin olmaması hem de zamanla kemik kaybının üst çeneye göre daha çok olmasından zamanla yeterince tutunamama problemi görülebilir Hastanın konforu bozulur, yemek yiyemez hatta konuşma problemi yaşar. Bazı hastalar damağın kapalı olmasından dolayı yeterince tat alamamaktan, sesleri doğru çıkaramamaktan şikayet etmektedir. Bu yüzden hastanın sağlık durumu ve maddi gücü yeterli olduğu sürece implant üstü protezlere yönlendirilmektedir. 

Parçalı (Parsiyel Protezler): 

Hastada ağızda köprü yapmaya yetecek kadar diş olmasa da hareketli proteze ayak olacak diş mevcut olduğunda bölümlü hareketli protez yapılabilir. Bu protezlerde tutuculuk kalan dişlere takılacak kroşe adı verilen çengellerle veya hassas bağlantı verilen çıt çıt şeklindeki özel tutucu uçlarla sağlanır. Hassas bağlantılı dişler estetik anlamda kroşeli protezlerden daha başarılıdır. Tutucu uçlar protezin altında gizlidir dışarıdan görünmez.